The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Mammografiscreening med stöd av artificiell intelligens

Till Dig som deltog i studien MASAI, mammografiscreening med stöd av artificiell intelligens (AI), 2021–2022: Vi planerar att upprätta en forskningsdatabas med de screeningundersökningar som ingick i studien. Syftet är att kontinuerligt utvärdera prestandan och effekten av AI-verktyg. Vi kommer även att genomföra hälsoekonomiska analyser.

Kort bakgrund
Mammografiscreening med stöd av AI har potential att ge ett bättre och mer effektivt screeningprogram. MASAI är en studie som syftar till att utvärdera AI som stöd i granskningen av mammografibilder i screening. Studien involverar kvinnor som deltog i mammografiscreeningen i sydvästra Skåne (Malmö, Lund, Trelleborg, Landskrona) under 2021–2022. De mammografibilder som ingick i studien är värdefulla för att undersöka vad som händer när AI-verktyget uppdateras till nya versioner och för att undersöka hur röntgenläkaren påverkades av AI:ns bedömning. 
För att kunna ta reda på om AI är kostnadseffektivt i klinisk verksamhet måste de behäftade sjukvårdskostnaderna för deltagarna i MASAI-studien beräknas.

Hur går studien till?
Vi kommer att upprätta en forskningsdatabas med de mammografiscreeningundersökningar som ingick i MASAI-studien. Dessa mammografier kommer att analyseras med AI-verktyg. Resultaten av analyserna kommer att jämföras med resultaten från MASAI-studien. För de hälsoekonomiska analyserna kommer sjukvårdskostnaderna relaterade till deltagarna i MASAI-studien att beräknas. För att sammanställa sjukvårdskostnaderna kommer deltagarna i MASAI-studien att matchas med Region Skånes Vårddatabas.

Vad händer med mina uppgifter?
Mammografiundersökningar som ingick i MASAI-studien kommer att sparas i en forskningsdatabas bakom sjukhusets brandvägg. Pseudonymiserade bilder kommer att analyseras med hjälp av molntjänst. Enbart forskargruppen har tillgång till en kodnyckel som gör det möjligt att identifiera vem bilden tillhör. Kodnyckeln kommer att förvaras på ett högsäkert och krypterat sätt. Kodnyckeln kommer att förstöras när studierna är avslutade. All data skyddas av sekretess enligt Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och Offentlighets- och sekretessförordningen (2009:641). Behandling av personuppgifter kommer att ske enligt Dataskyddsförordningen (EU-förordningen 2016/679, GDPR).

Redovisning av resultaten kommer i huvudsak att ske i vetenskapliga tidskrifter. Enskilda individer kommer ej att kunna identifieras vid redovisning.

Forskningshuvudman är Region Skåne. Region Skånes dataskyddsombud nås på 044-309 30 00. Studien har godkänts av Etikprövningsmyndigheten (Dnr 2020-04936).

Om Du önskar att Dina data inte skall användas eller för ytterligare information tveka inte att kontakta:

Kristina Lång, Överläkare och docent
Kristina [dot] Lang [at] med [dot] lu [dot] se 
042-406 80 80 (växel)