The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Rekonstruktion pga saknad av delar av käken

Har Du eller någon nära anhörig genomgått så kallad mikrovaskulär lambåkirurgi i huvud-halsområdet vid Skånes Universitetssjukhus i Lund under de senaste 20 åren? I så fall ämnar vi undersöka Din/Din anhörigs patientjournaler som del av en forskningsstudie.

I samband med stora vävnadsdefekter i ansiktet och käkarna är rekonstruktion och rehabilitering av stor vikt för patientens funktion och livskvalitet. I denna del av kroppen så finns flera av de funktioner som vi dagligen är beroende av. Ansiktet är även starkt förknippat med vår kontakt med omvärlden och därmed viktigt för vårt sociala och psykiska välmående.

I vår strävan att förbättra vårt omhändertagande av patienter som förlorat delar av käken, planeras en studie av hur väl rekonstruktion av käken/käkarna har fungerat under de senaste 20 åren. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne (huvudman för studien). Syftet med studien är att kunna använda resultaten för att förbättra behandling av patienter med defekt i käken, både i Sverige och utomlands.

Forskningsprojektet är godkänt av Etikprövningsnämnden 2023-03-08 (diarienummer 2023-00762-01). För att kunna genomföra projektet behöver vi använda information från Din patientjournal och Dina röntgenbilder vid Skånes Universitetssjukhus. All data lagras och arkiveras i enlighet med GDPR och övriga gängse rutiner för hantering av forskningsdata vid Lunds universitet, och resultaten kommer endast att presenteras på gruppnivå, vilket innebär att enskilda individer inte kommer att kunna identifieras. Resultaten från forskningsprojektet kommer inte att kunna kopplas till Dig som person.

Att delta i projektet är helt frivilligt. Det innebär inga risker eller ytterligare insatser från Dig. Om Du har frågor om forskningsprojektet, eller om Du genomgått den aktuella operationen och inte vill att Dina uppgifter ska ingå i undersökningen är Du välkommen att kontakta:

Martin Bengtsson 
Docent vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Övertandläkare Käkkirurgiska Kliniken 
Skånes Universitetssjukhus 
221 85 Lund
Tel 046-171100
Kakkirurgiskakliniken [dot] sus [at] skane [dot] se