The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Hälsofrämjande miljöer för en åldrande befolkning

Sveriges befolkning blir allt äldre. Detta innebär att antalet personer som är 65 år eller mer ökar, men också att andelen äldre i förhållande till befolkningen i övrigt blir större. Det är därför viktigt att identifiera faktorer som kan ha positiva effekter på hälsan hos åldrande människor, dels för individens eget bästa men också för att minska trycket på samhället. Sedan tidigare studier vet vi att den omgivande miljön kan vara en sådan faktor. Att bo nära s.k. gröna miljöer, d.v.s. parker, ängar och andra grönområden kan vara hälsosamt på flera sätt. Exempelvis kan gröna miljöer göra att man oftare kommer ut och rör på sig, träffar andra människor och bättre återhämtar sig från stress. Vi vill nu undersöka om effekterna är så stora att det kan göra att man klarar sig på egen hand längre tid, d.v.s. att man har ett mindre behov av hemtjänst eller äldreboende om man bor i hälsofrämjande miljöer.

Vi kommer med hjälp av SCB (Statistiska centralbyrån) att identifiera alla personer som var minst 65 år gamla och bodde i Malmö eller Kristianstad kommun 2010, 2015 eller 2019. Till dessa individer kommer vi att knyta registerdata rörande hemtjänstanvändande och flytt till äldreboende. Via varje persons hemadress kommer vi med hjälp av geografiska informationssystem att kunna avgöra om det finns gröna ytor i närmiljön. För personer boende i Malmö kommer vi också att lägga till uppgifter om bullernivåer i närmiljön. För att kunna utesluta att eventuella samband mellan närmiljö och hemtjänstanvändning beror på s.k. socioekonomiska faktorer (t.ex. kön, ålder och civilstånd) kommer vi även att inhämta dessa uppgifter, både individuellt och på områdesnivå.

Studien genomförs med tillstånd av Etikprövningsmyndigheten. Samtliga data kommer att lagras avidentifierade på servrar vid Lunds universitet som uppfyller alla krav från dataskyddsförordningen. För att ytterligare skydda individers integritet kommer dessutom resultat endast att presenteras för grupper som innehåller minst fem individer. Du kan läsa mer om Lunds universitets behandling av personuppgifter här.

Om du har frågor kring detta forskningsprojekt, eller misstänker att dina uppgifter finns med och vill att de ska tas bort från studiematerialet, kontakta

Docent Anna Axmon
EPI @ LUND, Lunds universitet
Tornbladhuset, Biskopsgatan 9, 223 62 Lund
anna [dot] axmon [at] med [dot] lu [dot] se